Het drijvende kweekbakje

Heel vaak zie ik de vraag “moet ik de moeder en/of jongen nu in een kweekbakje zetten?” langskomen. Hierop geef ik standaard het antwoord “nee” op. Maar waarom nu eigenlijk?

Er zijn verschillende redenen waarom je vissen niet in een drijvend kweekbakje, oftewel helbakjes zoals ik ze noem zetten. Hieronder ga ik ze vermelden, en ook uitleg geven waarom dat een reden is.

Reden nr 1: Stress.
De belangrijkste reden is eigenlijk wel stress. Stress ontstaat bij de vis omdat ze in een zeer kleine ruimte zitten, want over het algemeen zijn die bakjes maximaal 20x10x10. Er zijn ook wel wat grotere, maar vaak zijn die in kleinere vakken opgedeeld. Ook ontstaat de stress omdat ze uitgevangen worden. Bij (eier)levendbarenden zoals guppen kan dit zelfs tot uitstel van het werpen lijden, wat kan leiden tot de dood van de vis. Ook is stress de oorzaak van uitbraak van ziektes zoals witte stip.

Reden nr. 2: Waterwaardes worden snel slecht
(deze gaat vooral om de volledig plastic bakjes, met maar een paar gaatjes aan 2 zijkanten).
Doordat het een klein bakje is, worden de waterwaardes snel slecht. Maar dan hoor je vaak van: “maar hij zit toch in het water van de grote bak?”. Ja dat klopt, maar de stroming is nihil aanwezig, waardoor er bijna geen circulatie tussen het water in de bak aanwezig is en dus de waterwaardes snel slecht worden. Ook wordt er vaak zoveel gevoerd aan jongen vissen waardoor het ook snel slecht wordt. Ook heeft een bruissteentje niet zoveel nut als ’t gaat om circulatie met de andere bak.

Reden nr. 3: te weinig ruimte
Ook is er veel te weinig ruimte in zo’n bakje. Zowel voor de moeder als voor de jongen. Doordat er te weinig ruimte is kunnen de vissen slechter groeien, zeker in combinatie met slechte waterwaardes.

Reden nr. 4: te weinig zuurstof
Ook zit er in zo’n bakje te weinig zuurstof, doordat er vrijwel geen stroming is, bijna geen planten kunnen erin, maar vaak worden er wel veel visjes in gedaan die allemaal zuurstof nodig hebben. Door een bruissteentje kan je wel wat stroming krijgen voor wat meer zuurstof, maar ideaal is het nog niet, mede omdat hij niet te hard moet staan.

Eigen ervaring:
Zelf heb ik ’t een aantal keren geprobeerd. De eerste keer met 4 platy jongen, toen was het nog uit onwetendheid. Ze bleven wel leven, maar na 2 maanden waren ze in totaal 5mm gegroeid, terwijl ze een stuk groter horen te zijn op die leeftijd.
Verder heb ik ’t later nog een paar keer geprobeerd met guppen, maar dan meer om te kijken of er een manier was om het bakje op een goede manier te gebruiken. Zo deed ik dagelijks het bakje een paar keer per dag omhoog om er vers water in te doen, ik gebruikte een bruissteentje, ik deed er plantjes in, maar ook een continu druppel/ververssysteem in het bakje. Dit allemaal werkte niet en telkens waren de visjes binnen een paar dagen dood, terwijl de visjes die los in de bak zwemmen gewoon bleven leven. Zelf gebruik ik het nu alleen nog maar bij het stekken van planten, om tijdelijk de planten in te doen en/of plantafval.

Conclusie:

Zelf zou ik dus nooit, maar dan ook nooit dit soort bakjes gebruiken of zelfs aanraden. Er zijn wel verschillende soorten, zoals er 1 met een en al gaas, dat is wel beter dan het bakje met maar een paar gaatjes, daar is namelijk al wat meer stroming. Maar alsnog blijft die te klein en is het stressvol. Zelf laat ik de jongen standaard bij de volwassenen in de bak, dit omdat er dan gelijk een vorm van natuurlijke selectie (battle of the fittest) is, de sterke overleven, de zwakken worden opgegeten. Maar als je ze toch apart wilt zetten is een aquarium met filter wel het beste, al is het bijvoorbeeld een bakje van 30x20x20 (Let op: dit is natuurlijk wel afhankelijk van de vissoorten). Dat is toch groter dan het drijvend bakje van 20x10x10 waar geen filter etc. in kan.

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *