Mycobacterium marinus – Vis TBC

3 november 2018 heb ik een cursus microscopie gevolgd met een aantal vrienden bij Gerald Bassleer. Nu heb ik die dag ook 2 van mijn endlers meegenomen en ben eindelijk erachter gekomen dat het niet door mij komt dat ze niet kweken, maar ook waarom ze het opeens wel doen bij mijn opa.

Om het verhaal kort te houden: de vermoedelijke diagnose is dat ze last hebben van Mycobacterium marinus… oftewel Vis TBC. Om dit 100% zeker te weten is de enige optie om de bacteriën op kweek te laten zetten.

Wat is vis TBC?
Vis TBC is een bacterie die veel mensen niet kennen, maar toch steeds meer mensen het leert te kennen, mede omdat het helaas ook schadelijk is voor de mens (het is een zoönose: het gaat van dier over op mens). Dit is ook de reden dat ik dit artikel nu al schrijf, en niet later pas.  Vissen krijgen het vooral door besmet levend voedsel of kannibalisme. De meeste van de vissen die door ouderdom sterven, hebben deze ziekte. Er zijn 2 versies, een sluimerende vorm en een vorm waarbij er duidelijk zichtbare symptomen aanwezig zijn. Ik had de sluimerende vorm in mijn aquaria.

Symptomen die ik zag:
Zelf heb ik weinig aan de vissen gemerkt, behalve bij mijn laatste stam: de pinkies. Wat ik zelf merkte was dat er vissen opeens begonnen te vergroeien, er steeds minder vissen waren, maar ik vond ze niet terug, dus ik had het vrijwel niet door tot ik de vissen uit deze stam had uitgevangen om in een andere bak te zetten, de bak zat vol met mos, dus dode vissen zag je ook niet zo heel gauw.  De dode vissen werden dus steeds door andere visjes opgegeten, wat zorgt voor besmetting van andere visjes. Ook wilden de vissen totaal niet kweken bij mij, wat erg raar is voor levendbarenden. Achteraf gezien was ’t geheel logisch, bij beide endlers waar een autopsie op was uitgevoerd en onder de microscoop zijn bekeken, was te zien dat de eitjes allemaal kapot waren. In eerste instantie vond ik het dus ook erg raar dat ze het bij mijn opa goed deden, maar dat was een nieuwe bak, volledig vers water, eigenlijk alles was anders. Waardoor er geen infectiedruk was, waardoor het niet zo erg was op dat moment. Onder de microscoop was ook te zien dat o.a. de lever beschadigd was, wat ook komt hierdoor. Ook waren er veel tuberkels te vinden onder de microscoop.

tuberkels onder de microscoop

 

Symptomen op een rijtje:
Niet alle symptomen zijn altijd zichtbaar, wat ook te lezen was hierboven, van wat ik bij mijn vissen zag.

– dode vissen
– vissen die opeens beginnen te vergroeien
– vissen die niet meer willen kweken
– kapotte lever, nieren en milt
– tuberkels (inkapsels van bacteriën) op nieren en milt, maar kan ook op lever, darmen, maag en huid
– op bodem liggen, verstoppen
– vermagering of opgezwollen buik
– troebele ogen
– versnelde ademhaling
– huidzweren
– gerafelde vinnen
– verlies van schubben

Behandeling:
Er is helaas geen behandeling voor als het te laat is, wat vrij snel gebeurt, bij mijn vissen is het al te laat. Voordat het te laat is zijn er een aantal soorten antibiotica die gebruikt kunnen worden, al heb je vrijwel niet door dat ze deze ziekte hebben. Als het in de bak zit en je de vissen niet wilt euthaniseren is een lagere temperatuur handig (hoe hoger, hoe erger het is), zolang het maar binnen de temperatuurbereik van de vissen ligt, dus een vis die op minimaal 25 graden moet, kan je niet op 22 graden zitten hiervoor. Ook is meer waterwissels belangrijk, om de infectiedruk laag te houden. Zelf zou ik geen nieuwe vissen in de bak erbij zetten, tot alle vissen die erin zitten zijn overleden en ik de bak volledig heb ontsmet.

Vis TBC bij mensen.
Vis tbc is een zoönose, wat betekend dat het van dier op mens overgebracht kan worden. Veel huisartsen weten hier weinig van, daarom dat ik het hier ook een beetje vermeld. Als je een aquarium hebt en je krijgt bijvoorbeeld zweren op de huid. Vermeld ALTIJD dat je een aquarium thuis hebt. Je kan het krijgen als je met wondjes op je handen in het aquarium gaat.

Symptomen:
Volgens een wetenschappelijk onderzoek (link staat bij de bronnen) zijn symptomen van Mycobacterium marinus bij de mens:
– granulomen op de huid, onderhuidse weefsels en peesmantels bij de vingers en handen
– bij mensen met een probleem met hun immuunsyssteem: problemen met gewrichten en botten

Met diagnose in laboratoria gaat het vaak mis, omdat de bacterie niet goed groeit op een temperatuur van boven de 37°C.

Voorkomen:
Het is belangrijk om je handen goed te wassen en ontsmetten als je in je aquarium bezig bent geweest.

Bronnen:
vis-TBC bij vissen:
– informatie die ik heb gekregen van Gerald Bassleer tijdens de microscopiecursus
– Praktische wegwijs in visziekten – Gerald Bassleer

Vis-TBC bij mensen:
http://web.oie.int/boutique/extrait/19haenen497507.pdf

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *